Accesul mass-media

Accesul mass-media in spital si la pacienti:
Reprezentantul mass-media completeaza cererea de acreditare pe care o inregistreaza la secretariatul spitalului. Cererea este transmisa managerului spre aprobare. Persoana responsabila de relatiile cu publicul anunta institutia media cu privire la aprobarea/respingerea cererii.
Acreditarea de presa se acorda, fara discriminare, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii. Acreditarea poate fi refuzata sau retrasa pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii spitalului, in cazul in care se constata abateri grave sau repetate de la normele deontologiei profesionale sau pentru fapte prin care a fost incalcata prezenta procedura. In acest caz, persoana responsabila de relatiile cu publicul informeaza institutia mass-media in vederea obtinerii acreditarii pentru un alt reprezentant.
Reprezentantii mass-media care se prezinta la spital se inregistreaza in registrul de vizitatori aflat la punctul de paza a spitalului. Agentul de paza verifica legitimatia care atesta acreditarea in specialitate si documentul de identitate si anunta persoana responsabila de relatiile cu publicul prezenta mass-media in spital. Aceasta instiinteaza purtatorul de cuvant al spitalului care ii insoteste la locul in care se organizeaza conferinta de presa si/sau in deplasarea in spital, dupa caz.
Deplasarea reprezentantilor mass-media in spital se face cu ecuson si echipament corespunzator de protectie (halat, papuci de unica folosinta). Managerul nominalizeaza explicit locurile in care se poate filma si persoanele carora li se pot lua interviuri, cu respectarea drepturilor pacientilor.
Accesul reprezentantilor mass-media la pacienti/apartinatori se face numai cu aprobarea managerului si cu acordul pacientului/apartinatorului avizat de medicul curant al pacientului si aprobat de medicul sef de sectie.
Intregul personal medical si auxiliar are obligatia de a asigura păstrarea anonimatului pacientului şi a confidenţialităţii acestuia privind internarea şi tratamentul (în absenţa unui consimţământ scris privind opusul celor de mai sus), în rela?ia cu mass-media.
Este interzis accesul reprezentantilor mass-media in zonele: bloc operator, sterilizare, laborator, depozit de deseuri medicale periculoase, statii de oxigen.
PENTRU EVENIMENTE MEDICALE DEOSEBITE: accidente rutiere, accidente de munca, accidente casnice, calamitati etc., reprezentantii mass-media vor avea acces in spital (conform procedurii de mai sus).
a. Informatiile despre eveniment se vor acorda doar de purtatorul de cuvant al spitalului, doar dupa stabilizarea pacientilor / diagnosticare
b. Informatiile vor fi acordate sub rezerva codului deontologic si tinand cont de Legea 46/2003, privind drepturile pacientului – acceptul pacientului sau al apartinatorilor.
Acces neingradit pentru presa, fara obtinerea acreditarii de presa:
• Cand insotesc o delegatie oficiala, cu acordul acesteia
• Insotita de manager / alti directori